3 x Vegan Ontbijt Ideeën voor kinderen

Waarom een vegan ontbijt voor kinderen?

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat wij zo veel mogelijk veganistisch eten. Niet alleen vind ik het belangrijk voor het milieu, ook vind ik dat (veel) vlees niet in een gezonde levensstijl past. Vooral niet voor kleine kinderen. Daarnaast is het gewoon een feit dat Taika niet graag vlees eet dus dat we creatief proberen te zijn met andere gerechten.

Eieren ongezond voor kinderen?

Eieren zijn voor veel Nederlandse kinderen én volwassenen vaak onderdeel van het ontbijt maar wist je dat eieren eigenlijk niet zo gezond zijn als je wellicht denkt? Naast dat eieren echt enorm slecht zijn voor het milieu, en voor veel dierenleed zorgen, zijn er ook een aantal nadelige effecten op onze gezondheid. Een hogere consumptie van eieren wordt namelijk geassocieerd met een hoger risico op hart en vaatziekten, en verhoogd risico op verschillende soorten kanker zoals darmkanker.

Daarnaast bevatten eieren veel cholesterol en verzadigd vet, maar geen vezels

Vegan ontbijt recept: Scrambled tofu

Scrambled tofu is de ideale vervanger voor de families die graag een omelet of een roerei voor het ontbijt eten maar de eieren een keer willen overslaan. Het kost maar twee minuten meer dan een normaal roerei en is erg voedzaam. Door de tofu is het rijk in eiwitten maar laag in verzadigd vet, een ideale start van je dag!

Scrambled tofu ingredienten:

  • 1/2 pakje tofu
  • 1 el olijfolie
  • 2 el (plantaardige) melk
  • 3 el edelgist vlokken
  • 1 el mosterd
  • 2 el kikkerwtenmeel
  • 1/2 tl kurkuma
  • zout en peper naar smaak

Scrambled tofu bereiding:

Verkruimel de tofu in blokjes en meng samen met de overige ingrediënten in een kom. Laat een paar minuten staan en verwarm een pan op hoog vuur. Bak de tofu blokjes tot de hoekjes goudbruin worden. Serveer met brood je favoriete toppings. Is je kindje onder de 1? Sla dan het zout en de mosterd over

Bonus tip! Geen fan van tofu maar toch een keer je ei-ontbijt overslaan? Gebruik het bovenstaande recept en vervang de tofu door 1 blik kikkererwten. Volg het bovenstaande recept maar zonder de mosterd en de melk. Voeg eventueel wat andere kruiden zoals zoete paprika of komijn toe! Heerlijk op toast met avocado! Als je kindje onder de 1 is kan je de kikkererwten pletten en mengen met de avocado 😉

Heerlijke gebakken kikkererwten op toast

Vegan bananenpannenkoeken

Pannekoeken zijn hier altijd een groot succes. Dit recept maak ik minimaal één keer per week en worden altijd enthousiast ontvangen. Ze zijn ook makkelijk weer op te warmen en worden hier ook veel meegenomen voor onderweg als tussendoortje. Dit is ook echt zo’n makkelijk recept waar je totaal geen ei in mist.

Ingredienten vegan bananenpannenkoeken:

  • 2 kleine bananen
  • 1 cup/120 gram volkoren meel
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 cup/ 240 ml (plantaardige) melk
  • 1 tl kaneel
  • Kokosolie om in te bakken

Bereiding:

Blend alle ingrediënten behalve de kokosolie tot een mooi beslag. Verwarm een pan en bak de pannenkoeken goudbruin aan beide kanten in kokosolie. Voor de variatie kan je na het blenden ook bijvoorbeeld bosbessen, chocolade chips, of jam toevoegen. 

Vegan bananenpannenkoeken. Ideaal voor kinderen met een ei en/of koemelk allergie

Weekend ontbijt: krokante hashbrowns

In de ochtend eet Taika eigenlijk de grootste maaltijd van de dag, daarom maak ik graag een warm ontbijt zoals deze hashbrowns. Dit valt bij iedereen in ons gezin in de smaak en is ook ideaal om restjes groenten uit de koelkast in op te maken.

Krokante hashbrowns met groenten ingredienten:

  • 2-3 middel grote aardappelen
  • 1/2 cup wortel, broccoli, of andere groenten
  • 3 eetlepels meel
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl paprika poeder
  • 1 el (plantaardige) melk

Bereiding:

Rasp de aardappelen en pers er zo veel mogelijk vocht uit. Rasp of snij de andere groenten en meng het in een grote kom. Meng met de andere ingrediënten behalve de melk, tot je met je handen kleine pannenkoekjes kan vormen. Is het mengsel te droog? Voeg dan een klein beetje melk toe. Bak de hashbrowns in een pan met boter of in de oven op 180 graden tot ze gaar en krokant zijn. Serveer met verse guacamole.

Dit laatste recept is een van onze favoriete vegan ontbijt recepten en wordt vaak in het weekend op verzoek van mijn man 1 of 2 keer gemaakt. Ik hoop dat het ook een van jou nieuwe favorieten wordt!

Krokante hashbrowns met een dip van avocado

Meer koken?

Bekijk dan de categorie ‘recepten‘ voor nog meer heerlijke familie gerechten.

Liefs Mei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.