3 Goedkope Montessori activiteiten 1+ jaar

Montessori hoeft niet duur te zijn

Vaak denken mensen bij Montessori aan duur houten speelgoed, materialen die moeilijk te vinden zijn en/of activiteiten die men moeilijk thuis kan doen. Maar wist je dat Montessori helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn? Hieronder geef ik een aantal voorbeelden voor Montessori activiteiten die je gemakkelijk thuis kunt doen zonder daarvoor (veel) extra dingen te kopen. Waarschijnlijk heb je al deze items zelfs al in huis!

Knoppuzzels 12+ maanden

Verbetert de woordenschat | vormen herkennen | versterkt pincetgreep

Met knoppuzzels verbetert je kind zijn of haar hand/oog coördinatie en de pincet greep. De pincet greep is belangrijk om makkelijk eten of andere kleine objecten op te pakken en bereid je kind voor op het schrijven. Daarnaast leert je kind vormen herkennen door middel van de achtergrond te matchen met het puzzelstuk. Probeer puzzels te vinden met realistische plaatjes, geometrische vormen, en/of bijvoorbeeld letters. Door dit soort plaatjes te gebruiken kan het kind deze dingen later beter herkennen en benoemen. Dit versterkt dus ook meteen zijn/haar woordenschat. Je kan vaak bij de kringloop of op Vinted voor een spotprijs mooie knoppuzzels vinden. 

Kijk ook eens naar de manier waarop je puzzels aanbied, je kan bijvoorbeeld op de volgende manieren variëren met het aanbieden van de puzzelstukjes:

  • Puzzelstukjes apart in een mandje
  • Puzzel al compleet gemaakt
  • Puzzelstukjes verstoppen op verschillende plekken

Wil je extra werken aan de woordenschat van je kindje? Puzzels zijn hier ideaal voor! Je kan de plaatjes op de puzzelstukjes benoemen, maar denk ook bijvoorbeeld aan geluiden (dieren, voertuigen) of korte zinnen zoals ‘nog een’, of ‘waar moet deze in?’. Mijn zoontje roept dan altijd super enthousiast: ‘daaar!’. 

Object memory 14+ maanden

Verbetert de woordenschat | betekenis van objecten

Deze activiteit is ideaal om te gebruiken met speelgoed wat je al in huis hebt. Is je kind bijvoorbeeld gek op auto’s? Maak foto’s van een aantal voertuigen, print ze uit, lamineer de foto’s, en je hebt je eigen memory kaarten. Je kan deze activiteit voorbereiden door de kaarten in een mandje te leggen en de voertuigen op het dienblad. Pak een foto uit het mandje en vraag ‘waar is de tractor?’ vervolgens kan je kindje het juiste voertuig op de foto plaatsen. Ga je vaak het bos in? Print dan een aantal plaatjes uit van dingen die je tegen komt in de natuur (bladeren, eikels, paddenstoelen) en neem deze mee het bos in. Zo heb je je eigen mini speurtocht in de buitenlucht! Nog een aantal leuke memory ideeën:

  • Foto’s van (boerderij) dieren samen met Schleich dieren
  • Voertuigen
  • Keuken voorwerpen

Overzetten | Transferring objects 18+ maanden

Verbetert de fijne motoriek

Misschien wel een van de leukste Montessori activiteiten waarvoor je alles al in huis hebt. Pak een groot dienblad, twee bakjes, en een lepel. Vervolgens kun je het eerste bakje vullen met bijvoorbeeld grote kiezels, knutsel pompons, of gedroogde bonen. Schep de voorwerpen van de ene bak naar de andere en laat je kindje volgen. Raakt je kindje gefrustreerd? Gebruik dan grotere voorwerpen die makkelijker zijn om op te pakken. Heeft je kindje meer uitdaging nodig? Je kan dan overstappen naar een houten tang in plaats van een lepel of kleinere voorwerpen gebruiken.

Welke van deze Montessori activiteiten was jou favoriet? Laat het me weten in de comments. Meer inspiratie nodig? Kijk dan ook eens op mijn Instagram waar ik dagelijks nog veel meer deel 🙂

Liefs, Mei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.