Vegan kinderkoekjes met zoete aardappel

Ben je wel eens in de supermarkt gang geweest waar alle kindersnacks liggen? Je weet wel, daar bij de kinderkoekjes, knijpfruitjes, en die kleffe mais vingers? Het is zó verleidelijk om zo’n pakje in je mandje te gooien zodat je kindje een makkelijke snack heeft voor tussendoor. Het is zo ontzettend verleidelijk omdat ze het zo maken. Kleurrijke verpakkingen die je kindje aantrekken en een slimme tekst om jou aan te trekken als ouder ‘nu met wortel en biet’ of ‘zonder toegevoegde suiker’. Klinkt goed toch? Maar zijn ze ook daadwerkelijk zo goed? Als je toevallig een keer geen haast hebt draai eens de verpakking om. De koning van misleiding in de supermarkt vind ik toch wel ‘De Kleine Keuken’. Dit merk doet zich voor beter te zijn dan de standaard opties zoals bijvoorbeeld Liga, maar het tegendeel is vaak waar. Hieronder in de Instagram post van kokenvoorkleintjes zie je zo’n goede vergelijking.

Wat geef je dan wel?

Ik denk dat alle ouders wel begrijpen dat kinderkoekjes en babykoekjes eigenlijk helemaal niet noodzakelijk zijn. Met bovenstaande wil ik ook niemand aanvallen, echter is het goed om bewust te zijn van wat we onze kinderen geven. Tegenwoordig zijn zo veel dingen die eigenlijk abnormaal zijn gewoon normaal geworden. Wil je je kind een kinderkoekje geven wanneer je samen een theetje drinkt kan je net zo goed een Maria biscuit geven. Voor baby’s zou ik het hele koekjes gedoe gewoon overslaan. Wil je wel iets speciaals voor je kindje of een makkelijke snack die je snel kan voorbereiden geef dan het onderstaande recept een kans.

Vegan Kinderkoekjes recept

Deze kinderkoekjes zijn vegan, vrij van zuivel, en met maar 5 ingrediënten super snel gemaakt! Dit is ook een leuk recept om samen te maken omdat je er makkelijk vormpjes uit kan drukken met een koekjessteker. Voor Taika gebruikte ik een fondant steker met een tractor vorm en het was een super groot succes!

Vegan kinderkoekjes ingrediënten
  • 1.5 cup meel (ik gebruikte gewone, geen volkoren)
  • 1 cup gestoomde zoete aardappel (ong. 1 grote)
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 3 eetlepels harde kokosolie
  • Eventueel een snuf zout of kruiden naar keuze
Bereiding
  1. Stoom je zoete aardappel of bak ze in de oven tot ze gaar zijn. Laat de aardappel helemaal afkoelen. Wil je je koekjes super snel maken? Bereid de aardappel dan 1 dag van te voren.
  2. Meng het meel en de bakpoeder in een grote kom. Voeg hier de kokosolie aan toe en mix met een handmixer of met een vork tot een kruimelig geheel.
  3. Voeg de zoete aardappel toe en kneed tot een mooi deeg vormt. Is je deeg te nattig? Voeg dan maximaal nog 1/2 cup meel toe.
  4. Verdeel het deeg in 3 delen en laat het minimaal 30 minuten afkoelen in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet plakt en je makkelijk vormpjes kan uitsteken.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Haal 1 van de 3 deeg balletjes eruit en rol het uit met een deegroller. Steek er vormpjes uit met een koekjes vorm en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Herhaal met de overige 2 deeg ballen tot je alle koekjes hebt gemaakt.
  6. Bak de koekjes voor 8-10 minuten, draai ze om, en bak ze nog een keer 8-10 minuten. Let na 5 minuten goed op de koekjes, ze worden snel donker!
  7. Laat de koekjes afkoelen en geniet! Je kan de koekjes ongeveer een week bewaren op kamertemperatuur.
Variaties en notities

Je kan de zoete aardappel vervangen door pompoen, ik heb gemerkt dat je dan vaak wel iets meer meel nodig hebt. Geen kokosolie? Gebruik (vegan)boter. Je kan deze koekjes zoet of hartig maken door verschillende kruiden toe te voegen. Voor een zoete versie kun je kaneel of nootmuskaat gebruiken. Voor hartige koekjes kun je Thijm, rozemarijn, oregano, of zelfs Parmezaanse kaas toevoegen.

Ga jij deze koekjes ook een keer samen maken met je kindje? Tag mij dan op Instagram in je foto 🙂

Op zoek naar meer recepten? Klik op de tag recepten‘ voor meer gezonde kinderrecepten.

Liefs, Mei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.